Adèle Maria Hameetman wordt geboren op 11 januari 1933 in Amsterdam. Na ervaring op te hebben gedaan bij diverse amateurgezelschappen maakt ze in 1953 haar professionele debuut bij theatergroep Puck in "Het dievenbal", de eerste van meer dan twintig theatervoorstelingen waarin Adèle tot en met begin jaren '70 te zien zal zijn. In 1960 maakt ze haar televisiedebuut in "Alle gekken kijken". Eind 1966 verschijnt haar eerste single, "Het vogeltje op Nellie's hoed", begin 1967 gevolgd door haar eerste LP "Aaah-dèle". Voor haar tweede, in 1969 verschenen LP "Laat mij nu maar begaan" ontvangt ze een Edison.

Zowel in het theater als op de televisie is Adèle eind jaren '60 een bekende verschijning geworden. Zo speelt ze onder andere de rol van Door in de legendarische televisieserie "'t Schaep met de 5 pooten" (1969-70), staat ze avond aan avond naast Frans Halsema en Gerard Cox op de planken in "Met blijdschap geven wij kennis" (1967-68) en heeft ze diverse eigen shows op de televisie, geregiseerd door Rob Touber. In de bioscoop is Adèle in onder andere te zien in de films "Naakt over de schutting" (1973) en "Op de Hollandse toer" (eveneens 1973).

Na jarenlang platen te hebben gemaakt die, op de liedjes uit "'t Schaep met de 5 pooten" na, commercieel gezien maar matig succesvol waren, weet Adèle in 1972 een heuse hit te scoren met de carnavalsparaodie "Wat heb je gedaan, Daan?". Tot en met 1981 brengt Adèle ieder jaar rond carnavalstijd een single uit. Vanaf midden jaren '70 is de kwaliteit van die bedoelde krakers helaas niet van het niveau als bijvoorbeeld "Zallemenut (nog 'n keertje overdoen)" en "Een lijster in de la" en het publiek loopt niet meer warm voor Adèle's carnavalsuitspattingen.

 

  Op televisie blijft Adèle een graag gezien gezicht, bijvoorbeeld in "Citroentje met suiker" (1973-74), "Dat ik dit nog mag meemaken" (1976-77) en "Kant aan m'n broek!" (1978). Adèle is ook, maar minder vaak dan voorheen, te zien in het theater. In 1979 staat ze in "De club", een stuk dat aan het begin staat van een ommekeer in haar carrière. Na jarenlang al het werk dat ze aangeboden kreeg te hebben aangenomen, heeft ze er na "De club" en nog enkele musicals die ze verschrikkelijk vindt, meer dan
  genoeg van om dingen te doen waar ze niet achter staat. Ze besluit voortaan zelf haar carrière te bepalen. Een eerste voorzichtige poging is in 1982 het programma "Adèle's keus". Niet wetend of het publiek op haar zit te wachten, schotelt Adèle het publiek haar keus voor in de kleine theaterzalen in Nederland. "Adèle's keus" blijkt echter een enorm succes en andere goedbezochte voorstellingen volgen, zoals "Adèle in korte broek" (1985) en "Adèle in Casablanca" (1989). Op televisie is Adèle in die periode met Rijk de Gooyer en Johnny Kraaykamp te zien in de comedieseries "De brekers" (1985 en 1988) en "Beppie" (1989).

In de jaren '90 blijft Adèle met grote regelmaat haar medewerking verlenen aan televisieprogramma's en staat ze in diverse producties in de theaters. Tijdens de loop van "Portret", wat haar laatste theaterproductie zal worden, krijgt Adèle in 2000 een herseninfarct. In eerste instantie heeft Adèle niks door en stapt ze de dag daarna in Almere gewoon het prodium op. Als ze echter nauwelijks verstaanbaar blijkt en het publiek haar uitjouwt omdat men vermoedt dat ze dronken is, laat Adèle zich in het ziekenhuis onderzoeken, alwaar het infarct wordt vastgesteld. Ze herstelt, maar is erg onzeker geworden na de ervaring in Almere. Diverse nieuwe theaterproducties worden gepland, maar geen ervan zal ooit de première beleven.

De jaren daarna werkt Adèle nog maar sporadisch. Na de televisieserie "Oude koeien" (2003) met de legendarische Ellen Vogel, de film "De jacht op de tsarenkroon" (2003) en de aflevering "Vallende ster" van "Grijpstra & De Gier" (2004), neemt Adèle op 21 november 2006 officieel afscheid van haar publiek met een gastoptreden in de theatervoorstelling "Purper 100". In de eerder in 2006 opgenomen nieuwe versie van de successerie "'t Schaep met de 5 pooten" is Adèle in een gastrol te zien in de aflevering "Het zal je kind maar wezen!" die op 17 december 2006 wordt uitgezonden.

Van de vele prijzen die Adèle tijdens haar carrière in ontvangst mag nemen is de laatste de Blijvend Applaus-prijs, die haar op 1 oktober 2006 wordt uitgereikt.


© 2006-2010 www.zingzing.nl