Na ruim tien jaar succesvol te zijn geweest als uitvoerend artiest, besloot ex-Outsiders Wally Tax in 1976 een pauze in te lassen in z'n zangcarrière, en zich te gaan toeleggen op het schrijven van liedjes voor anderen. Eén van de gelukkigen om deze liedjes uit te gaan voeren was het speciaal geformeerde Champagne. Champagne bestond uit vier mensen die al enkele jaren meedraaiden in de showbizz: Paulette Bronkhorst, Trudy Huysdens, Jan Vredenburg en Bert van der Wiel († 2009). De naar ABBA gemodelleerde Rotterdamse groep bleek een schot in de roos te zijn: het nummer 'Rock 'n roll star' dat Tax samen met Martin Duiser schreef, stond binnen de kortste keren op nummer 2 in de Top 40.

Ook de tweede single van Champagne, 'Oh me, oh my, goodbye', wist moeiteloos de nummer-3 positie in de Top 40 te behalen. Eind 1977 verschenen de eerste lp, met de eenvoudige titel 'Champagne', en de derde single, 'Valentino'. De single haalde nog wel de top 5, maar daarna werd duidelijk dat iedere volgende single die door Champagne werd uitgebracht minder succesvol was dan zijn voorganger. Omdat een nieuw album daarom wellicht een te riskante investering zou zijn, kwam de platenmaatschappij in 1979 met de verzamel-lp 'Rollerball', waarop onder andere de gelijknamige single stond, de laatste compositie die Wally Tax voor de groep maakte.

De twee singles 'That’s life' en 'Shooh shooh sugar' klonken anders dan de voorgaande singles. Er werd beweerd dat dit kwam doordat de vrouwelijke vocalen werden aangevuld door achtergrondzangeres Jody Pijper. Volgens Jan Vredenburg is dat onzin. Hij zei in 2007 dat Trudy en Paulette prima in staat waren hun eigen koortjes te zingen.

 

   
    Het contract met platenmaatschappij Ariola kwam tot een einde en de groep ging in zee met A&R Records. Deze overstap was echter niet wat iedereen ervan verwachtte. Onvrede over de te volgen koers en het vele optreden begon de groep op te breken. Bovendien was de breuk tussen Jan en Paulette, die na vijf jaar uit elkaar gingen, niet bevorderlijk voor de samenwerking. Besloten werd om per 1 april 1981 de groep op te heffen. Paulette zat daarna nog een tijdje in het duo Chica maar had daar weinig succes mee. Bert en Trudy vormden na Champagne een het duo Burtie en maakten een tijdje deel uit van het trio Chrome.

Jan Vredenburg richtte in 1982 voor de tweede maal een groep op onder de naam Champagne. Een trio ditmaal, naast Jan bestaande uit Rosina Brochard en Jean Cariot. Er werden twee singles van Champagne nieuwe stijl uitgebracht, die weinig tot niets deden. In 1983 viel dan ook definitief het doek.

Ondanks de grote populariteit in de jaren 70, is het opvallend hoezeer Champagne in de vergetelheid is geraakt. Hoewel het nummer 'Rock ’n roll star' nog wel hier en daar op een verzamelalbum is verschenen, lijkt het oeuvre van de groep van de aardbodem te zijn verdwenen. In 2007 verscheen een verzamel-cd die met weinig publiciteit op de markt werd gebracht, en daardoor niet de verdiende, hernieuwde aandacht voor de groep teweegbracht. Een geplande comeback, die zou bestaan uit een reeks op cabaret georiënteerde optredens in de theaters, was met het overlijden van Bert van der Wiel in 2009 definitief van de baan.

   
   


© 2014 www.zingzing.nl