Barbara Alexandra Reemer wordt op 17 oktober 1950 geboren in Bandung, Indonesië. Van haar ouders krijgt ze de roepnaam Xandra. In 1958 verlaat het gezin Reemer Indonesië en vestigt zich in het Brabantse Sint-Michielsgestel. Xandra gaat naar school bij de zusters die vanwege de in hun ogen duivelse X haar naam veranderen in Sandra. Als Sandra tien is krijgt ze een gitaar, waarna ze begint deel te nemen aan talentenjachten. Na verloop van tijd levert haar dat een platencontract op bij de firma Phonogram. In juli 1962 verschijnt Sandra's eerste single, "Al di là (Net als wij)". De single verkoopt goed en tot en met 1966 verschijnen vijftien singles en vijf EP's waarvan, naast de debuutsingle, "'k Zweef aan m'n ballonnetje", "Als jij maar wacht" en de kerst-single "Stille nacht, heilige nacht" de grootste commerciële succesen worden.

In 1967 wordt Sandra gekoppeld aan Dries Holten voor het duet "Storybook children". In het voorjaar van 1968 wordt "Storybook children" een grote hit en er wordt besloten de samenwerking voort te zetten. De volgende singles zijn niet erg succesvol, maar met "Let us pray together" is het in juni 1970 weer raak. Hierna volgen de hits elkaar in 1970 en 1971 rap tempo op: "Love is all around", "Those words", "Que je t'aime" en "Mary Madonna" worden niet alleen in Nederland een succes, maar ook buiten onze landsgrenzen is er belangstelling voor Sandra & Andres, voornamelijk in België, Duitsland en de Scandinavische landen. Eind 1971 wordt het duo gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van 1972. In de nationale finale op 16 februari komt "Als het om de liefde gaat" als winnaar uit de bus met maar liefst 73 van de 110 te verdelen punten. Dat "Als het om de liefde gaat" een goede keuze is geweest blijkt op 25 maart tijdens het 17e Eurovisie Songfestival in Edinburgh: Sandra & Andres behalen er een 4e plaats mee.

"Als het om de liefde gaat" wordt een internationale hit. Voor het buitenland worden versies opgenomen in het Engels, Frans en Duits. Hierna volgt nog een rij hits voor het duo, met onder andere "Mama mia", "Aime-moi" en "You believed". Na "Oh, nous sommes très amoureux" is het in 1975 plotseling afgelopen met Sandra & Andres. Het is inmiddels een publiek geheim dat Sandra en Andres alleen op het podium een vrolijk stel vormen en dat ze in het dagelijkse leven een stuk minder goed met elkaar overweg kunnen. Andres besluit Sandra in te ruilen voor zangeresje Rosy. Het nieuwe duo weet enkele hits te scoren en verdwijnt daarna in de vergetelheid.

Sandra's hernieuwde solocarrière begint met een bescheiden succes voor het in november 1975 verschenen "Love me, honey". Maar in 1976 zal Sandra revanche nemen op haar voormalige duetpartner Andres: op 18 februari staan beide in de nationale finale voor het Eurovisie Songfestival 1976, dat dat jaar in Den Haag zal worden gehouden. Sandra wint met "The party's over" de nationale finale met 35 punten, terwijl Rosy & Andres met slechts 17 punten een 4e plaats behalen. Op het Eurovisie Songfestival dat op 3 april 1976 plaatsvindt behaalt Sandra met "The party's over" de 9e plaats. Eind april verschijnt Sandra's eerste solo-LP, "Trust in me", een sterk album dat voor een mooi verkoopsucces zorgt.
In 1979 doet Sandra voor de derde keer mee aan het Eurovisie Songfestival. Met "Colorado" behaalt ze in Jeruzalem onder de naam Xandra de 12e plaats. Vooral in Scandinavië wordt de single "Colorado" goed ontvangen, wat er in resulteert dat daarna een aantal nummers speciaal voor de Scandinavische markt wordt opgenomen.

Begin jaren '80 wil het niet meer zo vlotten met Sandra's zangcarrière. De ene na de andere single flopt en in plaats van zelf LP's vol te zingen is Sandra op platen van diverse collega's als achtergrondzangeres te horen. Sandra verlegt haar werkzaamheden richting de televisie en presenteert succesvol "De show van de maand" en "Sterrenslag" alvorens ze in 1986 gevraagd wordt als assistente van Jos Brink in "Wedden, dat...?". De combinatie Brink/Reemer is een enorm succes en duurt tot en met 1988, wanneer Sandra het uitermate succesvolle programma "Showmasters" gaat presenteren. In "Showmasters" worden onder andere Jochem van Gelder, Jan ten Hoopen, Bart Bosch en Rolf Wouters ontdekt.

In 1987 verschijnt het album "The best of my love" dat gevuld is met covers van bekende en minder bekende Amerikaanse nummers. Het album wordt een groot succes en ook de eerste single "All out of love" behaalt een mooie notering in de hitlijsten. In 1989 verschijnt de opvolger "Unforgettable", waarvan de single "Goodnight sweetheart, goodnight" een redelijk succes wordt. Helaas gaat het met platenmaatschappij Qualitel niet erg goed. Het bedrijf gaat failliet en alle artiesten waarmee Qualitel een aantal aardige successen heeft gescoord zitten van de ene op de andere dag zonder platenmaatschappij. Gelukkig voor Sandra heeft CBS interesse om met haar een aantal albums op te nemen. "She's the one" verschijnt in oktober 1990 en is wederom een succes, mede door de hitnotering van de van het album afkomstige single "La colegiala". Het volgende album, "Valleys of emotions", wordt door velen, waaronder Sandra zelf, als haar beste album gezien. Helaas floppen alle singles die van het album worden uitgebracht en "Valleys of emotions" is onterecht al snel veroordeeld tot de uitverkoopbakken.

Na jaren van relatieve stilte op muzikaal gebied, verschijnt in 1996 de Nederlandstalige CD "Natuurlijk". De van het album getrokken singles krijgen redelijk wat media-aandacht en het album zelf krijgt mooie recensies, maar desalnietemin wordt "Natuurlijk" niet het succes waar op gehoopt was. In 2000 vormt Sandra met Marga Bult en Maggie MacNeal het trio Dutch~Divas. Er verschijnen een album en enkele singles voor het trio in 2005 na een misverstand, dat zich ontwikkelt tot een ruzie, uit elkaar gaat. Marga en Maggie proberen het nog een tijdje met Justine Pelmelay als vervangster voor Sandra, maar uiteindelijk besluiten ze als duo verder te gaan.

In 2006 wordt Sandra benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ze blijft optreden, maar houdt zich daarnaast ook bezig met liefdadigheidswerk. Tot in 2008 doet ze dat voor onder andere voor het Liliane Fonds en sinds 2008 voor haar eigen Sandra Reemer Foundation.
 

© 2006-2011 www.zingzing.nl