In 1965 zongen Bas Moerman en Yvonne Grootenboer, toen respectievelijk 17 en 19 jaar jong, voor het eerst samen. Het waren vooral Jiddische en Hebreeuwse liedjes die het duo overtuigend en met veel succes bracht in clubs en kleine theaters. Ze traden vijf jaar op onder de naam Duo 'Kol Simchah', Hebreeuws voor vrolijke klanken. In 1966 won het koppel het "Cabaret der Onbekenden", een wekelijkse televisietalentenjacht die het beste te vergelijken is met het latere Idols. Vanaf dat moment waren zij regelmatige gasten in tal van radio- en televisieprogramma's.

Van 1971 tot 1973 toerde het tweetal door de Verenigde Staten met een programma waarin internationale volksmuziek een belangrijke rol speelde. Bij hun terugkomst in Nederland verscheen de eerste lp: "Terug van de reis". Het was hun debuut als zangers van het Nederlandse 'luisterlied'. In de loop der jaren zijn veel platen van het duo verschenen, maar grote hits bleven uit. Wel waren hun -veelal zelfgeschreven- nummers aanleiding voor veel radio- en televisieproducenten om Barbra & Bas een plekje in hun programma's te geven. De opkomst van de 'roddelpers', met bladen als Story, Weekend en Mix, zorgde dat Nederland ook lezend meeleefde met het privéleven van het echtpaar, dat in die periode een dochtertje kreeg en een zoontje uit Korea adopteerde.

In 1982, een jaar nadat hun laatste single "Brief van een kind" verscheen, scheidden Barbra & Bas. Niettemin werd besloten dicht bij elkaar te blijven wonen en de optredens voort te zetten. Een nieuw avondvullend programma met voornamelijk Nederlandstalige nummers van eigen hand vond gretig aftrek bij belangrijke impresario's als Joop van den Ende. Ook een speciaal programma voor ouderen zorgde in de late jaren negentig voor overvolle agenda's. Op 1 januari 2000 hield het duo het voor gezien. Nog altijd wonen Bas en Barbra (die inmiddels weer Yvonne heet) in het Gelderse Aalst, waar ze in 1979 neerstreken. Bas runt er een journalistiek tekst- en fotobureau en Yvonne voltrekt huwelijken als bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand in buurgemeente Maasdriel.

 
 
 
© 2006-2009 www.zingzing.nl