Ruim 130 opnamen in het Nederlands, Duits, Engels en Portugees telt het liedjesalbum van Conny Vink, de zangeres die werd geboren in het Gelderse Culemborg, maar in jaren '60 naar de provincie Utrecht verhuisde.

Als klein meisje krijgt Conny een gitaar op haar verjaardag. Ze weet dan al wat ze wil worden: zangeres. Ze volgt gitaarlessen, leert piano spelen en bovendien muziek lezen. Bij de befaamde Bep Ogterop volgt ze zanglessen, die haar voorbereiden op een professionele carrière.

   
      Die carrière begint in de jaren '60 bij het orkest van John Kristel, waar ook Corry Brokken tien jaar eerder haar eerste schreden op het professionele artiestenpad zette. Naast het zingen is Conny in het begin van haar carrière ook actief als fotomodel.

In de periode dat Conny Vink bij het orkest van John Kristel zingt, komt ook haar eerste single uit: 'Whisky en kruit'. Conny's eerste hit komt echter met 'Bossa nova boy', een liedje met een tekst van niemand minder dan Gerrit den Braber.

In 1967 zit Conny in de ploeg die Nederland vertegenwoordigt op het
Knokke-festival. Het jaar daarop doet Conny mee aan de Nederlandse finale voor het Eurovisie Songfestival. Helaas wordt Conny tweede, achter Ronnie Tober die met zijn liedje 'Morgen' naar Londen afreist en daar een gedeelde 16e (laatste) plaats behaalt.
   
    Conny geeft niet op en in 1969 is zijn één van de tien artiesten die Nederland willen vertegenwoordigen op het 14e Eurovisie Songfestival, dat gehouden zal worden in de Spaanse hoofdstad Madrid. Gevestigde artiesten zoals Anneke Grönloh en Rob de Nijs laat Conny ver achter zich. Het liedje 'De troubadour' van de dan nog onbekende zangeres Lenny Kuhr krijgt helaas één punt meer, dus Conny wordt weer tweede. Lenny Kuhr behaalt in Madrid een gedeelde eerste plaats met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Voor Conny is er een troost dat zij niet naar Madrid mag: haar voorronde liedje 'De toeteraar' wordt een grote hit en er wordt zelfs een Duitse versie van opgenomen. 'De toeteraar' zal voor de rest van haar carrière een vast onderdeel van haar optredens blijven.

In 1970 verschijnt er een LP die Conny heeft opgenomen met het kinderkoor De Schellebellen. Dit project blijkt zo succesvol te zijn dat er diverse singles en uiteindelijk nog een LP verschijnen van Conny Vink en De Schellebellen. Dit succes heeft tot gevolg dat Conny het hele land door trekt met haar Conny Vink Show, een liedjesprogramma voor kinderen. Eén van de bekendste nummers uit die periode is de hit 'Maak je niet dik (dun is de mode)'.

   
      Omdat de meeste van Conny's hits gezellige meezingers zijn, willen de platenmaatschappijen haar het liefst dit soort liedjes laten zingen. Conny heeft daar geen bezwaar tegen, immers: als ze dit geen leuke liedjes zou vinden had ze deze in de eerste plaats nooit opgenomen. Ze stelt wel de voorwaarde dat ze ook liedjes uit het luister-genre op mag nemen, aangezien ze er niet van houdt in een hokje te worden geduwd en bovendien wil ze niet dat de mooie liedjes helemaal uit haar repertoire verdwijnen. Van de liedjes die dan volgen, staat één van Conny's mooiste nummers op een LP uit 1972, het prachtige 'De oude gitarist', wederom met een tekst van Gerrit den Braber.

In de loop van de jaren '70 zullen er nog diverse singles volgen, zoals het door Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh geschreven 'In de winter' (met het eerder genoemde 'De oude
     
    gitarist' op de b-kant) en de hit 'Dansen is plezier voor twee'. Een vast nummer op het repertoire van Conny is het liedje 'Samen', dat in 1980 verschijnt. In 1982 wordt een single uitgebracht die tot op de dag van vandaag een onbetwiste favoriet is onder de fans van Conny: 'Wie ben jij', een lied over een vrouw die de relatie met haar egoïstische vriend verbreekt.
In datzelfde jaar wordt Conny gevraagd mee te werken aan een speciaal project: ze zingt mee op een LP van de Smurfen. Deze LP blijkt zo succesvol te zijn dat er in 1983 en 1984 nog twee LP's volgen, die in 1999 ook op CD worden uitgebracht.

   
      Na het Smurfen-project verschijnt nog een aantal singles, met als succesvolste een vertaling die Conny maakte op 'Moskow nights', in het Nederlands getiteld 'In Moskou'.

Conny's laatste reguliere album stamt alweer uit 1993. Wel neemt zij nog een aantal nummers op voor een CD die speciaal wordt geproduceerd voor Stichting Philadelphia.

Ondanks dat er geen nieuwe CD's meer verschijnen, blijft Conny veelvuldig optreden, waaronder vaak voor bejaarden en gehandicapten. Daarnaast is ze actief als presentatrice.

Op 26 april 2003 is Conny Vink geridderd in de Orde van Oranje-Nassau ter gelegenheid van haar 40-jarig artiestenjubileum.
   




© 2006-2012 www.zingzing.nl