Gilles Dreu wordt op 31 juli 1934 geboren als Jean-Paul Chapuisat, in het Franse plaatsje Dreux. Als grote sportliefhebber lijkt hij voorbestemd om gymleraar te worden. Nadat hij, aangeschoten en uitgedaagd door vrienden, in het Parijse cabaret ‘Le tire bouchon’ het lied ‘Quand on a que l’amour’ van Jacques Brel zingt, neemt zijn leven een totaal andere wending. De eigenaar van ‘Le tire bouchon’ vraagt hem of hij de volgende avond weer enkele chansons wil zingen. Het zingen blijkt een plezierige manier om geld te verdienen, en al snel besluit Jean-Paul er zijn beroep van te maken. Als artiestennaam kiest hij Gilles Dreu. De achternaam komt van zijn geboorteplaats; echter zonder zonder de x, omdat Jean-Paul dat esthetisch mooier vindt.

De eerste jaren zingt hij voornamelijk links georiënteerde liederen. Begin 1965 verschijnt de eerste ep, ‘Filles de garches’, die geen groot succes wordt. Ook de opvolger ‘Ecris-moi’ doet niet veel. Op aanraden van Hugues Aufray verandert Gilles Dreu van stijl, en in 1968 beleeft hij met het lied 'Alouette' eindelijk zijn grote doorbraak. ‘Alouette’ doet het niet alleen in Frankrijk goed, maar is in heel Europa, Canada en Zuid-Amerika een enorm succes, later in 1968 gevolgd door ‘Pourquoi bon Dieu, en ‘On revient toujours’. In 1969 volgen nog ‘Devinez’, Il faut rendre au diable son violon’, ‘Si le cœur vous en dit’, en ‘Ma mère me disait’, maar de singles die daarna worden uitgebracht doen het een stuk matiger. Dit verandert pas weer met

 
 

het in 1972 uitgebrachte ‘Descendez l’escalier’. In 1973 volgt als laatste succes ‘Un seul cheval à la fois’.

 
 

In de loop van de jaren ’70 verschijnen nog diverse singles en lp’s, maar het grote publiek loopt er, ondanks de constante hoge kwaliteit van de liedjes en producties, niet warm voor. Gilles Dreu keert terug naar een oude liefde: de sport. Hij wordt directeur van een hypermodern fitnesscentrum. Zijn ervaringen aldaar leiden tot het schrijven van het boek ‘La forme facile’, dat in 1989 verschijnt. Het boek is een groot succes: er worden bijna 30.000 exemplaren van verkocht.

In de jaren '90 pakt hij de draad van zijn zangcarrière weer op, maakt diverse albums en blijft met grote regelmaat optreden.

  
© 2012 www.zingzing.nl