Het is voor kinderen van beroemde ouders vaak onmogelijk om aan het begin van hun carrière te worden beoordeeld op hun eigen kunnen, in plaats van steeds te worden vergeleken met het werk van hun beroemde ouder. Dat zal één van de redenen zijn geweest waarom Hans van Tol als artiestennaam Tol Hansse koos. Een zoon van Jacques van Tol, die zo ongeveer alle klassiekers uit de deccenia voor en na de tweede wereldoorlog schreef, heeft immers ongewild iets waar te maken.

De carrière van Tol Hansse start aan het begin van de jaren '60 in de groep The Sharks. In The Sharks zit ook Clous van Mechelen, met wie Tol vanaf 1977 vele liedjes zal maken. Na het uiteenvallen van de groep is Tol te vinden is diverse bands en orkestjes, speelt cabaret, is te zien in theaterproducties en schrijft onder andere een toneelproduktie van Swiebertje.

Na de onopgemerkt gebleven single "Ik heb m'n piepertje ingeslikt" uit 1976, verschijnen eind 1977 de LP "Tol Hansse moet niet zeuren!" en de van de LP afkomstige single "Big city". De single wordt een enorm succes en trekt de LP mee in dat succes. "Big city" wordt bekroond met een gouden plaat en Tol Hansse moet inderdaad niet zeuren, want de LP wordt platina. De mix van intelligente humor en ernst spreekt het grote publiek aan en in rap tempo verschijnen diverse LP's en singles, waarvan "Achter de rhodondendron", "Hoofdpijn, rheumatiek" en "Oma" nog hits worden. Ook schrijft Tol voor andere artiesten, zoals Corry van Gorp, voor wie hij onder andere het mooie "Zondagmiddag matinee" en het kolderieke "Een hollandse boerenmeid" schrijft.

Aan het begin van de jaren '80 lijkt het met de zangcarrière van Tol Hansse afgelopen. De singles "De balalaika" en "Disco hier, disco daar" worden maar matig ontvangen en van de LP "Tol Hansse moet je horen" weten maar weinigen dat deze bestaat. Na enkele jaren 'rust' verschijnen de singles "Kijk uit voor de chip" en "Heb jij nog wat te doen", maar deze zijn commercieel en artistiek gezien geen succes.

In 1989 verschijnt het album "Coole boel". De eerste single van het album is "Hello lovers" en deze single wordt een radiohit. Op "Coole boel" staat een aantal leuke teksten, maar het niveau blijft lager dan op de LP's uit de jaren '70. In 1993 verschijnt de single "Big city 1993", een eigentijdse versie van Tol's eerste hit. De single wordt een bescheiden hit, en op het bijbehorende album "Wat nou weer?!" laat Tol Hansse zich weer van zijn beste kant horen. Ondanks het artistieke succes blijft het door de tegenvallende verkopen weer lang stil.

In 2000 verschijnt de single "Met z'n allen skiën". Het zal de laatste single voor Tol Hansse blijken te zijn. Op 29 april 2002 overlijdt Hans van Tol op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Het reeds opgenomen album "Op pad" verschijnt in 2003 als onderdeel van het 2-CD retrospectief "Doodgewoon Tol Hansse". "Op pad" bevat de unieke mix van humor en ernst zoals we die alleen kennen van Tol Hansse en het is zonder twijfel één van zijn beste albums.

Het is altijd jammer dat artiesten meestal herinnerd worden door één of twee liedjes. Want wie door het liedjesabum van Tol Hansse bladert, zal vele meesterwerkjes tegenkomen die het niet verdienen om in de vergetelheid te raken. En in een tijd waarin liedjes vaker niet dan wel ergens over gaan, zijn teksten die je laten nadenken of glimlachen, zoals die van Tol Hansse, onmisbaar.

 © 2006-2010 www.zingzing.nl