1980
    TOONTJE LAGER
A:   Ja, verrek
Als je wakker wordt
Achter de wolken
Contactrock
Lulkoek en ei
B:   Dat hou je toch
Vies weer
Greetje
Casanova
Strip
    ARIOLA 202.757
 


 

    1982
    ER OP OF ER ONDER
A:   Net als in de film
In gedachten
Viel die maar
Niks na de dood
Lente in Twente
B:   Verdriet in 't verschiet
Ben jij ook zo bang
Het beest in mij
Het doet pijn
Reperteer
    KILLROY 21034 KL
   
   

 
    1983
    STIEKEM DANSEN
A:   Stiekem gedanst
Morgen misschien
Kiezen op elkaar
De deur staat altijd op 'n kier
Zo is dat
B:   Vorige week
Zoveel te doen
Vroeg of laat
Het nut van volle maan
Amigo
    SKY 24001 SL
 

 
    1984
    EVEN GOEIE VRIENDEN
A:   Hart van goud
Altijd blauw
Weet je wat pas erg is
Bruine ogen
008
B:   Niemand die het weet
Laat ze maar
Nooit meer zeuren
Waar ligt de grens
Zeg me dat ik droom
    SKY 24006 SL
   
   


 

  1979
  UITHOLLING OVERDWARS
  Kontaktrock
  STICHTING POPMUZIEK NEDERLAND SPN 001


 


 

  1982
  STARS O42
  Kijk maar uit
Ojé
  ELEMENT MENT 100


   
    In 1979 verscheen het album 'Uitholling overdwars', waarmee platenkopend Nederland voor het eerst kennis kon maken met groepen als Doe Maar, Noodweer en Braak. Toontje Lager opende de lp met 'Kontaktrock', dat enkele maanden later in een nieuw opgenomen versie (en geschreven met een c in plaats van een k) de b-kant van de eerste single zou worden.

De eerste kennismaking met zanger Erik Mesie was op het album 'Stars O42'. O42 stond voor Oranjesingel 42, het adres waar het cultureel centrum in Nijmegen was gevestigd. Het album begint met twee nummers van Toontje Lager ('Kijk maar uit' en 'Ojé') en eindigt met twee nummers van Het Beest ('Chick' en 'Jetje'), de groep waar zanger Bert Vermaas na zijn vertrek uit Toontje Lager deel van uitmaakte.

   
   

 
  1984
  FLATERPOP LIJF
  Verdriet in 't verschiet (live)
Het beest in mij (live)
Ben jij ook zo bang (live)
  SKY 32004/05 SL


 

 
  2003
  HOLLANDS GLORIE
  Van alles van haar
  CNR 22 208162


   
    Een vrij onbekend album is de in 1984 uitgebrachte dubbelaar 'Flaterpop lijf'. Hierop zijn van diverse bekende en minder bekende artiesten live-uitvoeringen van een aantal van hun nummers te horen, opgenomen op 9 oktober 1983 tijdens de vierde en laatste editie van het muziekfestival Flaterpop. De live-versie van 'Ben jij ook zo bang' is ook te vinden op de b-kant van de Toontje Lager-single 'Alle dagen dorst'.

Op de in 2003 uitgebrachte verzamel-cd in de reeks Hollands Glorie staat het lied 'Van alles van haar', dat voor zover bekend niet eerder werd uitgebracht.

   
   


 
Om alle verzamelalbums met eerder verschenen materiaal op te noemen zou niks toevoegen aan deze discografie, aangezien deze albums meestal variaties op elkaar zijn. Voor de in februari 2012 uitgebrachte dubbelaar 'Alle 40 goed' maken we echter een uitzondering, aangezien dit tot op heden het meest uitgebreide cd-overzicht is van het oeuvre van Toontje Lager. Van de eenenvijftig uitgebrachte opnamen staan er, zoals de titel al aangeeft, veertig op deze verzamelaar. Zelfs een vijftal liedjes van de debuut-lp heeft zijn weg naar de zilverkleurige schijfjes gevonden. De kwaliteit van de opnamen is nogal wisselend. Veel klinken goed, maar er zijn helaas ook redelijk wat liedjes die van een vinylplaat of een onzorgvuldig bewaarde master lijken te komen. Desalnietemin is deze vriendelijk geprijsde uitgave verplichte kost voor alle liefhebbers van Toontje Lager en/of goede Nederpop. Laten we hopen dat we ooit een mooie, goed verzorgde 3-cd met daarop het complete werk van Toontje Lager tegemoet mogen zien.

  2012
  ALLE 40 GOED
  CD 1: Net als in de film / Stiekem gedanst / 008 / Alle dagen dorst / Contactrock / Niemand die het weet / Amigo / De deur staat altijd op 'n kier / De glimlach van een kind, deel II / Hart van goud / Zeg me dat ik droom / Waar ligt de grens / Het doet pijn / Viel die maar / Het nut van volle maan / In gedachten / Verdriet in 't verschiet / Laat ze maar / Dat hou je toch / Vroeg of laat
CD 2: Ben jij ook zo bang / Zoveel te doen /
Ja, verrek / Altijd blauw / Morgen misschien / Van alles van haar / Het beest in mij / Niks na de dood / Vorige week / Nooit meer zeuren / Vies weer / Bruine ogen / Reperteer / Weet je wat pas erg is / Kiezen op elkaar / Fijn na de dood / Zo is dat / Als ik 'n meisje was / Lente in Twente / Achter de wolken
  TELSTAR 50999 6789052 1

De volgende liedjes zijn nog niet op cd verschenen: Kontaktrock (van de lp 'Uitholling overdwars', 1979), Als je wakker wordt, Lulkoek en ei, Greetje, Casanova, Strip (van de lp 'Toontje Lager', 1980), Kijk maar uit, Ojé (van de lp 'Stars O42', 1982), Verdriet in 't verschiet (live), Het beest in mij (live) (van de lp 'Flaterpop lijf', 1984), Ben jij ook zo bang (live) (van de lp 'Flaterpop lijf' en b-kant van de single 'Alle dagen dorst', 1984).

   
   


Alle afbeeldingen op deze pagina zijn gescand en bewerkt door Marc Bijlsma.

   
   
© 2012 www.zingzing.nl