1979 Toontje Lager wordt opgericht. De band bestaat uit: Bert Vermaas (zang), Gerard de Braconier (gitaar), Bert Hermelink (toetsen, zang en tevens verantwoordelijk voor bijna alle muziek en teksten), Huub van Melick (basgitaar) en Joost Witte (slagwerk, zang). De eerste opname is 'Kontaktrock', die in juni verschijnt op de verzamel-lp 'Uitholling overdwars', een uitgave van stichting Popmuziek Nederland. Ariola biedt de vijf mannen een platencontract aan en in oktober verschijnt de eerste single: 'Ja, verrek'.

   
   
Hoesafbeelding van de single 'Zwemmen' die Bert Vermaas in 1983 maakte met Het Beest.

 

1980 In januari verschijnt de single 'Achter de wolken'. Deze single zal van de tien singles die van Toontje Lager tot en met 1985 worden uitgebracht, de slechts verkopende blijken te zijn. Het omstreeks dezelfde tijd verschenen debuutalbum kan evenmin op veel verkopen rekenen.

1982 Erik Mesie heeft de plaats achter de microfoon overgenomen van Bert Vermaas, die is vertrokken naar Het Beest. In mei verschijnt bij platenmaatschappij Telstar de single 'Net als in de film', waarmee Toontje Lager voor het eerst de Top 40 weet te halen. De single is de voorloper van het album 'Er op of er onder', dat in juni in de winkels ligt en een groot succes wordt. De in september uitgebrachte single 'Ben jij ook zo bang' wordt qua verkopen een bescheiden succes, maar is een grote hit op de radio en tijdens optredens. De b-kant 'In gedachten' wordt uitgeroepen tot b-kant van het jaar. Op 19 december zendt Veronica in het programma Countdown een Toontje Lager-special uit.

1983 In februari komt een single uit die tot een klassieker zal uitgroeien: 'Zoveel te doen'. Op 21 april krijgt Toontje Lager de Zilveren Harp van stichting Conamus uitgereikt. In mei verschijnen de derde lp 'Stiekem dansen' en de single 'Stiekem gedanst'. 'Stiekem gedanst' haalt de Top 10 en zal de grootste hit zijn die de groep weet te scoren. Ook het album is op menige draaitafel te vinden en wordt goud. Op 24 juni zendt de VARA in het programma 'Je ziet maar' een special over Toontje Lager uit. Ten tijde van de single 'Vroeg of laat' verlaten Gerard de Braconier en Huub van Melick Toontje Lager. Ze worden opgevolgd door Rob Winter (gitaar) en Leon Giesen (basgitaar). Op 9 oktober speelt de band op de vierde (en laatste) editie van Flaterpop. Een drietal van de liedjes zal in 1984 op een registratie-lp van het festival verschijnen.

   
   

1984 Op 1 januari ontvangt Toontje Lager de Veronica Award voor populairste Nederlandstalige groep. De eerste single met de nieuwe bezetting verschijnt later die maand. 'Alle dagen dorst' wordt echter slechts een mager succesje. De in juni uitgebrachte single 'Niemand die het weet' doet het eveneens niet goed, en ook de prima lp 'Even goeie vrienden' verliest al snel de aandacht van het publiek. Ondanks de terugvallende verkopen blijft Toontje Lager enorm populair tijdens optredens en concerten, en de groep mag rekenen op een grote schare trouwe fans.

1985 In februari ziet de tiende en laatste single 'Als ik 'n meisje was' het levenslicht. De single flopt. Eind juni maakt Bert Hermelink middels een interview bekend dat hij per 1 juli een punt achter Toontje Lager zet, een beslissing die enkele maander eerder al was genomen. De bandleden gaan hun eigen weg, en blijven allemaal werkzaam in de muziek. In latere jaren zullen, in wisselende bezettingen, enkele reŁnie-optredens van Toontje Lager volgen.

   
   
   
   

Afbeelding van het inlegvel van de laatste lp.

   
   


Hieronder volgt een overzicht van de noteringen die de singles van Toontje Lager behaalden in de Nederlandstalige Top 10/30. Dit overzicht geeft dus uitsluitend een beeld van het succes van Toontje Lager ten opzichte van andere Nederlandstalige producties van dat moment, en geeft geen reŽel beeld ten opzichte van alle verkrijgbare singles.

Datum van binnenkomst / Titel / Hoogste positie / Aantal weken

  -   Ja, verrek   -   -      
  -   Achter de wolken   -   -      
  5 juni 1982   Net als in de film   7   7      
  25 september 1982   Ben jij ook zo bang   5   8      
  12 maart 1983   Zoveel te doen   5   6      
  14 mei 1983   Stiekem gedanst   2   10      
  24 september 1983   Vroeg of laat   5   3      
  11 februari 1984   Alle dagen dorst   6   9   (5 weken top 10)  
  16 juni 1984   Niemand die het weet   4   10   (4 weken top 10)  
  23 februari 1985   Als ik 'n meisje was   17   5      

Vanaf 22 oktober 1983 bestond de lijst uit 30 platen. Voor die tijd was het een top 10.

   
   


Alle afbeeldingen op deze pagina zijn gescand en bewerkt door Marc Bijlsma.

   
   
© 2012 www.zingzing.nl