Nadat het immens succesvolle Luv' in 1981 ophoudt te bestaan, is componist en producer Hans van Hemert op zoek naar een nieuw project. Hij richt de groep Vulcano op, bestaande uit de zangeressen Dee Dee en Suzanne Venneker en de zangers Jos Groothuizen en René van der Wel. Begin mei 1981 verschijnt de eerste single 'Shut up and boogie', die een bescheiden succes wordt. De opvolger 'Superman' haalt de Top 40. Lang doet het gerucht de ronde dat dit lied de nieuwe single voor het ter ziele gegane Luv' had moeten worden, iets wat door Hans van Hemert wordt ontkend als hem jaren later gevraagd wordt of dit waar is. Na 'Superman' verlaat René de groep en neemt Hans van Pol zijn plaats in. Er worden in 1981 en 1982 nog drie Engelstalige singles uitgebracht, die geen van alle voor het grote succes zorgen.

 

In 1983 verandert Vulcano van muzikale koers en wordt er voor gekozen om voortaan in het Nederlands te zingen. Om het nieuwe Vulcano meteen aan een groot publiek te kunnen presenteren, laat Hans van Hemert zijn groep met twee liedjes meedoen aan het Nationaal Songfestival 1983. Met 'Met jou d'r bij' eindigt Vulcano als vijfde, maar hun andere liedje, 'Een beetje van dit', verliest met maar één punt verschil van winnares Bernadette. Bernadette mag dan Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met haar 'Sing me a song', maar Vulcano lacht het laatst wanneer 'Een beetje van dit' in Nederland een veel grotere hit blijkt te worden dan het lied van Bernadette. Ook de volgende single, 'Als je haar maar goed zit' wordt een groot succes.

Vanwege de grote populariteit van Vulcano lijkt het een goed idee de groep in 1984 nogmaals een poging te laten wagen tijdens het Nationaal Songfestival. Helaas eindigen de bijdragen '1... 2... 3...' en 'Dolce far niente' op de derde en vierde plaats. De single '1... 2... 3...' haalt nog de Top 40, maar het zal de laatste keer zijn. Vulcano is enorm populair, en ieder optreden van de groep is een feest, maar het publiek denk er niet aan dat al die leuke liedjes ook gewoon op single te koop zijn. Na de twaalfde single 'Wooly bully' houdt de groep het voor gezien en gaan de leden ieder hun eigen (muzikale) weg.

In 2006 komt Vulcano in de oorspronkelijke bezetting weer voor korte tijd bij elkaar om op feesten en festivals hun hits uit de jaren '80 te zingen.

      
 
© 2012 www.zingzing.nl