Eind jaren '70 was TopPop hét popprogramma van Nederland. In die tijd werden er weinig videoclips gemaakt, dus als een artiest niet naar de studio kon komen, dan werd de plaat wel gedraaid, maar zag de teleurgestelde kijker een dansgroepje heen en weer bewegen. Een van de nummers waarbij dat het geval was, was "Funky town" van Lipps Inc uit 1979, een aanstekelijk disconummer dat was opgenomen door een groep studiomuzikanten. Het nummer werd in het voorjaar van 1980 een grote hit en moest dus gepromoot worden. Voor Nederland werd die taak toebedeeld aan Debbie Jenner. De toen 21-jarige Debbie had zich net genesteld in de Nederlandse Showbizz en gaf balletles aan onder ander Babe. Debbie spatte van het scherm en men was prettig verrast toen bleek dat zij zelf ook nog kon zingen. Het platenlabel Utopia (onder aanvoering van Luv'-producent Piet Souer) zag er wel brood in om rond Debbie een nieuwe meidengroep te formeren. Hij had het nummer "Shine Up" al kant en klaar op de plank liggen. De achtergrondkoortjes waren ingezongen door Saskia (van Serge) en Debbie hoefde alleen de lead-vocals nog in te zingen. De groep kreeg de naam Doris D. and the Pins, en bestond naast Debbie uit Donna Baron, Ingrid de Goede, Irene van den Hoeven en Yvonne van Splunteren, die, net als Debbie, danseres waren bij de Maria Moore Dancers. "Shine up" bereikte op 7 februari 1981 de eerste plaats in de Top 40. Het succes was te danken aan het sterke nummer "Shine up", Saskia's stem die in het kwadraat op de achtergrond klonk en vooral de van het scherm spattende Doris D., die de eerste zangeres was die haar been hoog in de lucht gooide. Hoewel de andere danseressen op de plaat niet zongen, was de groep visueel gezien een goed geoliede machine en was de act voor Nederlandse begrippen fenomenaal. Blikvanger bleef echter Debbie. Zij werd zó populair dat zelfs haar haardracht veel navolging kreeg onder het vrouwelijk deel van de Nederlandse bevolking. Er was zelfs sprake van een Doris D.-look!

De tweede single, "Dance on" was wederom een grote hit, waarna de eerste LP al snel volgde. Opvallend aan deze LP is dat op de hoes wel wordt vermeld wie de muzikanten waren, maar niet wie de studiozangeressen waren die door Piet Souer en masse waren ingezet om het toch wat iele geluid van Doris te ondersteunen. Niet alle zangeressen zijn nog te ontmakeren, maar een goed verstaander kan horen dat niet alleen Saskia van Serge te horen is in het achtergrondkoor, maar ook José Hoebee (van Luv') en Jody Pijper.

     
      

 

     
     

Er kwamen spoedig donkere wolken aandrijven in de vorm van de Pins die meer geld eisten en riepen dat zij niet meer bij Doris D. wilden zingen (wat ze toch al nooit hadden gedaan!) en vochten dat uit tot aan de rechtbank toe. Debbie Jenner had een eenvoudige oplossing voor dit probleem: ze vond vier nieuwe Pins in haar oude vertrouwde Engeland. Voordat de dames tot Pins werden benoemd hadden ze al enige tijd opgetreden onder de naam Profile. De eerste single met de nieuwe Pins was "Jamaica" en met de komst van de nieuwe Pins kwam er ook vocaal en muzikaal gezien een nieuw geluid. Het opmerkelijke is dat de stem van Debbie Jenner op "Jamaica" volledig ontbreekt! Na het verschijnen van deze single werd de eerste LP van Doris D. and the Pins opnieuw uitgebracht, met Doris en haar gloednieuwe Pins op de hoes. De oude Pins sleepten Doris D. nog voor de rechter in verband met het gebruik van de naam Doris D. and the Pins, maar zij verloren de zaak. Daarna likten zij hun wonden en richten de groep Risqué op, waarmee ze korte tijd redelijk succesvol waren.

Met de nieuwe Pins boterde het echter ook niet lang, zodat Debbie in 1983 weer op zoek moest naar een nieuwe set Pins. In de tijd dat ze zonder Pins zat, bracht Debbie een aerobics-LP uit die een enorm succes werd. Compleet met instructie-poster en Debbie als privé lerares werkte heel Nederland zich in het zweet (mét Doris D.-zweetbandje om het hoofd) om net zo slank en lening te worden als 'Doris D.'.

Na een verblijf in haar geboorteland kwam Debbie terug naar Nederland met een nieuw setje Engelse Pins. De eerste single "Heartache" bleef steken in de tipparade en ook de LP, die in eerste instantie "Starting at the end" zou gaan heten, maar uiteindelijk titelloos bleef, maakte niet veel los bij het publiek. Bij platenmaatschappij BR Music deed de groep nog een laatste poging, maar de tiende single van de groep, "Men like big girls", werd een grote flop. Hierna stuurde Doris D. de Pins terug naar huis en besloot haar zangcarrière te laten voor wat het was.

Na het uiteenvallen van de groep heeft Debbie Jenner zich voornamelijk beziggehouden met het bedenken van choreografieën voor andere artiesten (o.a. de Dolly Dots) en besteedde ze veel tijd aan en in haar eigen aerobicschool door de nieuwste technieken op het gebied van aerobics aan de man (en vrouw!) te brengen.

     
     


© 2011 www.zingzing.nl